ronnedal . se

Cykling och annan träning

Igång med vinterträningen

Kategori: Allmänt

Förra vintern var första gången sen jag gjorde lumpen som jag lyckades hålla igång med vinterträning hela vintern. Mycket tack vare att jag och Sandra tränade ihop och hjälptes åt att se till att vi ofta besökte Friskis & Svettis för att hålla igång med Skivstångspass, löpband och styrketräning. Det gav väldigt bra resultat i början av årets säsong. Framför allt kände jag mej väldigt uthållig i överkroppen när man stod upp och cyklade och fick inte ont i ryggen som tidigare år av att sitta på cykeln länge. Men det färskt i minne har vi nu satt igång med denna vinterns inomhusträning. Körde ett lättare skivstångspass igår. Tog medvetet väldigt lite vikt då jag vet att jag haft sån träningsvärk tidigare att jag nästan behövt sjukskriva mej.
 
Kan rekommendera alla som provar på skivstångsträning (bodypump) att ta löjligt lite vikt första gången. Jag hade 2x2,5kg igår på stången och ändå har jag träningsvärk idag. Trodde armarna skulle ha mest träningsvärk idag men det är faktiskt benen. Dom brukar instruera att man ska ha mycket vikt när man tränar ben och sen minska vikt eftersom man går över till mindre muskelgrupper. Jag körde samma vikt hela tiden. Det man får tänka på är att på alla benövningar använder man sin kroppsvikt som motstånd. Så när man själv väger 96kg, har en stång som väger runt 1kg och vikter som väger 5kg så gör knappt vikten varken till eller från. Och min kroppsvikt är tillräckligt motstånd för mej. Men jag vet från förra vintern att det går snabbt att bygga upp styrkan och snart är jag säkert tillbaks med 30kg på stången igen. Men viktigt att tänka på är att inte lasta på för mycket så man inte klarar alla repetitioner eller tappar tekniken. Det är ingen idé att gå på skivstångspass om man vill styrketräna. Det är mer med uthållighet att göra. Sen får man köra rena styrkepass i gymmet.
 
Min förhoppning är att jag kommer att köra mer varierad träning denna vinter. Mer Core och Yoga även fast det inte är det roligaste att träna, men det jag behöver mest. Vi ska försöka få in lite mer simträning också, och lära oss att crawla. Hur ska vi hinna med allt?

Andra rundan

Kategori: Allmänt

Idag cyklade jag andra rundan på landsvägscykeln efter rehab/sommaruppehållet. Var ledare i 26-gruppen där vi var 10 cyklister. Totalt var vi över 50 cyklister denna härliga augustidag. Jag visste att det skulle bli tufft då jag snabbt insåg redan innan när jag kikade på kartan att den som ritat denna runda försökt att få med så många backar som möjligt på de ca12 milen vi skulle cykla. Varnade även andra vid starten att det kommer bli en tuff runda. Med förra söndagens runda färskt i minne och visste hur slut jag var efter den relativt platta rundan bestämde jag mej ändå för att cykla den milen till mötesplatsen ändå istället för att ta bilen. Första milen gick bra trots väldigt mycket backar. Hörde på flåset bland mina gruppmedlemmar att vi hade ett tempo som var i överkant av vad många klarade av. Jag hade kunnat gjort ett bättre jobb med att hålla nere tempot och det skulle visa sej att tempot i början skulle straffa sej i slutändan.
 
Det var flera i gruppen som säkert hade kunnat köra i 29-grupp istället. Men många var osäkra på formen då många haft uppehåll på semestern och med mina varning kanske fegade lite för mycket och valde en långsammare grupp. Efter 5 mil kände jag att benen började bli stumma. Som tur var hade vi tagit oss förbi de värsta backarna och det skulle vara lättåkt en bra bit. Och det var andra som var tröttare än mej. Vi fick stanna till ett par gånger både p g a problem med en cykel, ett påkört vedträ och även trötthet. Vi hade redan bestämt oss för att korta av rundan. Men 2st valde att helt hoppa av då fiket låg högt uppe efter flertalet backar. Men dagens fikastället som vi kallar Bertshult vill man inte gärna missa.
 
Hade man varit i bra form hade benen säkert återhämtat sej under fikat. Men med dagens form var det hopplöst. Som tur var var det bara ett par mil kvar efter fikat. Men sen hade man ju en mil kvar hem också, pust. Jag och 2 till slog följe efter rundan på vägen hem. Gillar bättre att lida i ensamhet när benen är tomma, men vi skulle ju åt samma håll, men det sas inte många ord på hemvägen. Förhoppningsvis så tar det inte så många veckor till innan det är fart på benen igen. Efter förra söndagen hade jag ingen träningsvärk alls efter. Men tror nog att det blir stela ben imorron. Senast fick jag ju iofs massa lyxig massage efter rundan också. Det gjorde nog susen. På tisdag är det bara på't igen. Som tur var är det en kort runda då.

Slut på sommaren

Kategori: Allmänt

Idag vart det första rundan på landsvägscykeln sen vi var i Hudik och cyklade med syrran. Det vart 10 mil i 26,7km/h i snitt. Och så mycket mer än så fanns inte i benen idag. Men det var skönt att komma igång igen.
 
Sen senast har det inte blivit mycket träning, lite MTB men inte i tillräckligt hårt tempo. Men jag är sugen på att köra några rundor i slottsskogen så fort benen har återhämtat sej från idag.
 
Var lite less på den svenska sommaren så jag och Sandra stack till Turkiet en vecka. Det var helt underbart med 30-35 grader i skuggan i en vecka. Som tur var fanns det AC på hotellrummet annars hade det blivit svårt att sova. Idag när vi satt och fikade efter halva cykelrundan så vart det lite kallt så fort solen gick i moln.
 
Längtar hela tiden tillbaks till värmen, skulle inte ha nånting emot av att bo vid medelhavet.