ronnedal . se

Cykling och annan träning

Packa cykel

Kategori: Allmänt

Det finns många olika väskor att packa cykeln i. Eller så har man bara en sån kartong som cyklar levereras i. Jag släpar ofta min cykel mellan Göteborg och Hudiksvall. Första gången så lånade jag en väska av en kille i klubben. Men sedan dess har det blivit många resor med cykeln och det var lika bra att köpa en egen. Jag har ett billigt mekställ från biltema som gör det enkelt att skruva med cykeln. Utan det hade jag plockat isär cykeln i en annan ordning. Det finns många sätta att packa en cykel på, det här är bara mitt sätt.
 
Först släpper jag ut luft ur däcken så det blir 2-3kg tryck kvar. Tar loss hjulen och tar bort snabbkopplingarna och lägger dom i en påse. Sen skruvar jag loss pedalerna. Efter det skruvar jag bort klingorna fram. Nästa del som åker av är bakväxeln. Styret skruvar jag loss där styrstammen sitter fast i framgaffeln. Man får använda fantasin när man ska göra av styret nånstans. Längden på vajrarna brukar få styra. Sista delen jag tar loss är sadeln ihop med sadelstolpen.
 
Alla lösa delar brukar jag förvara i små påsar, dels för att lätt hålla ordning på den och dels för att det inte ska komma grus i gängorna.
 
I vissa fall behöver man inte ta loss klingorna fram och bakväxeln. Vissa väskor/kartonger har en upphöjdnad som cykeln står på. Men det märker du, om cykeln kommer att stå på klingorna fram och bakväxeln när du ställer ner den i väskan/kartongen måste dessa tas loss.
 
Här är en film som visar väldigt snabbt hur man tar demonterar men han behöver inte ta bort klingorna fram då den står på en upphöjdnad i väskan.

 
Personligen har jag aldrig tidigare packat en cykel i kartong. Men jag kan tänka mej att det kan vara bra att tejpa ihop hjul med ramen så att allt inte åker omkring i lådan. Men tejpa då inte direkt mot ramen och hjulen, se till att ha emballage emellan.
 
Själv har jag en Pro cykelväska, kan rekommenderas. Dock är axelbandet i vekaste laget. Mitt gick av vid första användning. Men då hade jag även packat annat än bara cykeln i väskan.