ronnedal . se

Cykling och annan träning

Ingen mekaniker

Kategori: Allmänt

I onsdags var jag och Sandra på en föreläsning med Mattias Reck på Elixia i Masthugget. Jag har haft förmånen att lyssna på honom tidigare och detta vart mycket en repetition av tidigare förläsningar. Men Mattias är väldigt inspirerande att lyssna på och det gör ingenting alls om man hört mycket av det tidigare. Tråkigt är att de flesta förläsningar och seminarium man besöker nu för tiden har dom totalt kassa trådlösa headset som sprakar och ljudet försvinner ibland. Mattias var märkbart besvärad av detta och hade inte riktigt den närvaron jag är van vid. Uppmaning till alla som köper in ljudutrustning till föreläsningar, snåla inte, köp riktiga grejer!
 
 Mattias föreläsning handlade mycket om fettförbränning och hur man lägger upp träningen för att kunna prestera under långa lopp som Vasaloppet och Vätternrundan. Det Mattias pratar om är baserat forskning vilket han ofta påpekar. Och det han säger känns så logiskt att det känns som att man redan visste det. Men under och efter föreläsningen får man en helt annat medvetenhet om hur kroppen fungerar och påverkas av olika typer av träning, kost och vila. Får du chansen att lyssna på Mattias så missa inte det tillfället.
 
Igår var det dags att fixa i ordning cykeln inför helgens turer. Hade problem helgen som var med att kedjan hamnade mellan klingorna fram när jag växlade ner till lilla klingan. Slog mej att lilla klingan kanske sitter monterad åt fel håll. Och när jag kikade igår så satt den mycket riktigt åt fel håll. Har försökt att skruva så mycket som möjligt själv med våra cyklar för att dels lära sej och dels spara in pengar på att inte behöva lämna in cyklarna så fort det är nånting. Men titt som tätt ställer man till med nånting som t ex detta och man blir påmind om att man inte är nån mekaniker direkt. Men det bästa med att lära sej av sina misstag är att det är väldigt liten risk att jag skulle råka göra samma misstag igen.
 
Har haft problem med växlarna på min cykel ända sen den var ny 2006. Dåligt grundinställd från butiken jag köpte den. Plus att man pillat alldeles för mycket själv på skruvar man egentligen aldrig borde röra. Men sista rundan jag skulle köra 2011 så gick framväxeln i bitar och jag bestämde mej för att byta ut både växelreglage, fram- och bakväxel. Tänkte att jag i samma veva skulle byta vevlager som slutade med att jag fick byta hela vevpartiet. Men nu är hela drivlinan Shimano 105 ifrån att ha varit en blandning mellan SRAM- och Shimano-komponenter och växlarna har aldrig gått så bra som nu.
 
Samtidigt har det ju hänt mycket i utvecklingen sedan 2006 men att köpa en cykel som kör samma komponentgrupp rakt igenom kan jag starkt rekommendera. Tyvärr är det många tillverkare som snålar och blandar olika komponentgrupper. Sandras cykel är Shimano Ultegra rakt igenom och är väldigt bra grundinställd av mekaniker på CykelCity. Så dom gånger hon klagar på att växlarna inte går riktigt perfekt så är det väldigt lite skruvande som behövs. I regel så skruvar man bara ytterst lite på vreden som sträcker vajern.
 
Fick lära mej via en instruktionsfilm på youtube att övriga skruvar som sitter på fram och bakväxel ska man undvika i största möjliga mån att skruva på. Det är sånt som kan behöva justeras när man byter bakhjul på cykeln. Men helst överlåter man skruvande på dom skruvarna till en duktig mekaniker på en cykelbutik.