ronnedal . se

Cykling och annan träning

Alltid lärorikt

Kategori: Allmänt

Idag var det dags för första träningspasset efter Göteborgsgirot. Mina handleder var helt förstörda efter MTB-loppet. Vet inte om det beror på att jag bara är vek eller om jag i förskräckelse krampaktigt hållt mej i styret. Men nu börjar dom återhämta sej. Jag var ju i backen en sväng också men tror inte att värken har nånting med det att göra. Läste på klubbens hemsida att dom kört backträning igår och det var även min plan för kvällen.
 
Idag tog jag mej ut till Jonseredbacken, eller Härkeshultsbacken som jag tror den även är kallad. Har läst på olika forum att den är 900m lång, har en snittlutning på 7,5% och en maxlutning på 9%. Även läst att man skulle behöva köra backen 21 gånger om det ska motsvara att cykla upp på Mont Ventoux. Var inte riktigt mitt mål för dagen. Brukar oftast köra 6-7 gånger och brukar vara ganska nöjd sen.
 
Det är väldigt lärorikt att köra backträning. Man får åter lära sej saker man redan visste men förträngt. Det är samma sak varje gång jag kör backträning för första gången på året. Den jobbigaste repetitionen är den första. Då överskattar jag alltid min kapacitet och kör på tok för fort dom första 2-300 meterna sedan sitter jag och håller mej stenhårt i styret och gungar med kroppen upp, ned och sida till sida. Andra gången inser jag att jag måste ta det mycket lugnare om det ska kunna bli 6-7 vändor. Tar det lugnare men sitter fortfarande och håller mej hårt i styret. tredje gången har jag insett att jag måste slappna av överkroppen och låta benen göra jobbet. Hålla lätt i styret och fokusera på att vara smidig i mina tramptag så det blir mer runddrag istället för tryck, tryck, tryck.
 
Fjärde och femte repetitionerna är i regel dom lättaste för då börjar tekniken sitta och jag känner att det går väldigt lätt sista 200 meterna. Sjätte vändan börjar det bli riktigt tungt i benen och även fast tekniken funkar så går det riktigt tungt men åter igen känns sista 200 meterna lätta. Sjunde brukar bli den sista även fast man säkert hade fixat några till om man gett sej fan på det.
 
En törn för självförtroendet idag var att jag insåg att det är väldigt stor skillnad på om man har 25 eller 28 som lättaste drev på kassetten. Jag brukar föredra 28'an men när jag köpte min nya cykel satt en 25'a på och jag har inte bytt ut den än. Det är segt att köra backträning i en så pass brant backe som Jonseredsbacken med 39/25 när man är så svag som jag är i backar. För dej som tycker att det är för tungt på lättaste växeln i backar kan jag tipsa om att det finns väldigt många olika typer av kassett och klingor man kan byta till. Aldrig fel att ha flera uppsättningar så man kan byta till det som passar för ändamålet.
 
Men läs eller räkna på dom grejerna som sitter på först så du vet vad du har. Jag tror att det är väldigt vanligt att motionärer kör med samma utväxling som proffsen gör när man egentligen borde ha motionärsutväxling istället. Säger man till redan i butiken när man köper en cykel att man vill ha en lättare utväxling än det som är standard så brukar det inte vara nå problem med att dom byter ut det kostnadsfritt.
 
Nu blir det vila fram till söndag då jag planerat att köra min första runda för i år i 29-gruppen med klubben. Jag har ju kört i 29-tempo tidigare i år. Men det var ett 200km brevetlopp. =)