ronnedal . se

Cykling och annan träning

Tillökning i familjen

Kategori: Allmänt

Som dom flesta andra började jag drömma om en bättre cykel strax efter jag köpte min gamla cykel sensommaren 2006. Jag känner att jag gjorde ett klokt val då som satsade lite extra och köpte en kolfibercykel istället för att snåla och välja aluminium. Min Trek har varit en riktigt trevlig cykel förutom att det länge varit problem med växlarna på den. Till slut så lessnade jag förra året i samband med att framväxeln gick sönder och bytte ut rubbet gällande växlar. Bytte även vevlager som slutade med att jag vart tvungen att byta vevparti p g a kompabilitetsproblem.

Erfarenheten jag tagit med mej är att det är bra att ha en ren växelgrupp, inte blanda. Som original satt det en blandning mellan SRAM och Shimano. Även det som var Shimano var blandning mellan 105 och Ultegra. Det verkar bli mer och mer noga i takt med utvecklingen att inte blanda. Mycket blir special med att drev och kedja verkligen är skräddarsydda för varann. Trots det är det mer regel än undantag att nya cyklar säljs med blandade grupper.
 
Så i mina tankar kring ny cykel så var jag tidigt bestämd på att jag kommer fortsätta köra med Shimano. Frågan om man skulle satsa på elektroniskt eller mekaniska växlar kändes mest som en ekonomisk fråga. Drömmar om en riktigt lyxig ram som kanske en S-WORKS Venge har länge funnits. Samtidigt som Trek känns som ett säkert kort. Cervélo har inte varit med så länge i tankarna även om jag hört väldigt mycket gott.

Men när man drömmer om en cykel där bara ramen skulle kosta 30.000kr, komponenterna ytterligare 10.000kr och ett par schyssta hjul så drar det iväg och blir långt framtida drömmar. När man är i min längd är det inte direkt att man går och köper en cykel på rea heller, det är inte den storleken som brukar finnas kvar. Att hitta en begagnad kunde vara ett alternativ. Men det är inte allt för ofta jag ser någon som säljer något där både storlek, komponenter och prislapp överensstämmer med det jag söker.

Min förhoppning var tills nyligen att när jag fyller 40 år skulle det kunna bli dags för en ny cykel. Men tack vare en elitcyklist och en mycket förstående fästmö hann jag inte ens fylla 37. Hittade cykeln på blocket och kände på förhand till att säljaren var i min längd. Och specen stämde helt överens med min önskelista. Sa jag att min fästmö är förstående? Det är hon. Hon förstår även hur stor skillnad det är på cykel och cykel även om det i slutänden är upp till den som sitter på, hur fort det går.

Hann ut på en provtur redan igår och hon rullar riktigt fint. Riktigt härlig känsla när cykeln verkligen svarar på varje extra kraftigt tramptag man tar, och nästan så att man känner att cykeln tycker det är roligare när man trycker på lite. Som när man rider en häst och känner att hästen tycker att det är roligt när drar iväg i full galopp. Idag blir det intensivrunda med klubben så nu ska benen bli tränade för att på sikt kunna matcha cykeln.
 
Vrooom!